Kapittel 11 Grupper og team

Mennesket er fremfor alt et sosialt vesen. Mennesket er hva det er først og fremst i interaksjon med andre, og vanligvis tilbringer det en stor del av livet sitt sammen med andre. Det er knyttet til ulike typer sosiale grupper: familiegruppen, arbeidsgruppen, forskjellige vennskapsgrupper og lignende Det er klart at et studium av individets opplevelser og atferd er ufullstendig uten en viss innsikt i hvordan det blir påvirket av de ulike sosiale gruppene som er en del av dets psykologiske verden.

            Tar vi et behovsteoretisk utgangspunkt, skjønner vi at en vesentlig del av individets behovstilfredsstillelse er avhengig av andre mennesker. Det gjelder både de fysiologiske og de sosiale behovene. Både i primitive og i høyt industrialiserte samfunn er individet avhengig av andre for å skaffe seg de tingene som er nødvendige for at det skal kunne bestå som en biologisk organisme (mat, klær, varme, husly og så videre), og for at det skal få dekt sine behov av sosial karakter. I situasjoner der vi står overfor ytre vansker og trusler, har individer som tilhører en gruppe, større muligheter for å klare seg enn de som står alene. Problemløsingsprosessen går lettere dersom individene angriper vanskene som en gruppe. Gruppen gir den enkelte mulighet til å få tilfredsstilt behov som samhørighet, vennskap, forståelse, anerkjennelse, status, prestisje, og for noen også makt og maktutfoldelse.

            En av gruppens viktigste funksjoner er å styrke dens grunnleggende verdioppfatninger og innstillinger hos individet. Gruppen selv har i sin tur ofte stor innflytelse på visse verdier og innstillinger på det individuelle planet.

            Alle disse forholdene viser at gruppemedlemskap og -tilhørighet er relatert til dype menneskelige behov. Derfor blir gruppen en så viktig del av individets liv at den får «jeg-karakter». Vi må med andre ord se gruppen som en utvidelse av individets ego. Fremgang for gruppen betyr derfor fremgang og økt selvrespekt for individet. Nederlag og krenkinger for gruppen rammer individet. Disse mulighetene for fremgang og suksess, så vel som nederlag og mislykkethet, er ofte relatert til andre grupper. Derfor blir det viktig å studere ikke bare gruppen selv og individet i den, men også gruppens forhold til andre grupper.

Cappelen Damm

Sist oppdatert: 01.03.2010

© Cappelen Damm AS