Kapittel 8 Roller og normer

Rolleteori er utviklet for å forstå menneskers handlinger innenfor sosiale strukturer, for eksempel en organisasjon. Rollebegrepet er derfor svært nyttig i en arbeidspsykologisk sammenheng. Enhver som trer inn som medlem av en ny organisasjon eller gruppe, blir slått av hvor raskt en tilpasser seg denne institusjonen, og hvor stabil slik tilpasning er.

Rolle er kalt et strukturbegrep, fordi det viser til menneskers atferd som resultat av å inneha en funksjon eller stilling i en strukturert sosial sammenheng. En viktig side ved dette er at den enkelte ikke har verdi for organisasjonen som individ og person, men først og fremst som rolleutøver. I den grad dette er korrekt, er det uproblematisk å bytte ut personer så lenge rollen fylles.

I mindre ekstreme varianter av rolletenkning oppfattes roller i større grad som et utgangspunkt for en sosial prosess (rolleepisode). I slike transaksjoner påvirker organisasjonens medlemmer hverandre, gjennom å kommunisere signaler om forventninger de har til hverandre og til sin egen rolle. For alle som omgås hverandre i jobbsammenheng, og særlig for ledere, er det nyttig å ta et standpunkt til rollebegrepet fordi det er et effektivt redskap til å forstå mennesker som organisasjonsmedlemmer.

Sosiale normer er også et strukturelt element i organisasjoner, men de virker samlende siden de er felles for organisasjonens medlemmer. Normer er også påvirkelige, og lar seg til en viss grad styre i ønsket retning av bevisste sosiale aktører. Samlet sett utgjør derfor rolle- og normbegrepene nyttige redskaper i lederes «verktøyskrin».

Cappelen Damm

Sist oppdatert: 01.03.2010

© Cappelen Damm AS